• Finlandiya Konsolosluğu adres, telefon, iletişim bilgileri

Finlandiya Konsolosluğu Hakkında

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Finlandiya’ya giriş yapabilmeleri için Schengen vizesine sahip olmaları gerekir. Finlandiya’ya seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları üç aydan daha kısa süreli kalışlar için Schengen vizesi, üç aydan daha uzun sürecek ziyaretler için Oturma izni (çalışma, eğitim, aile birleşimi)almalıdır.

 Finlandiya’ya seyahat etmek veya Finlandiya’da oturma izni almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Türkiye’de oturma izni bulunan diğer ülke vatandaşları ( Pasaport sahibi oldukları ülkenin Finlandiya ile bir vize anlaşmasının olmaması durumunda Finlandiya Konsolosluğu, Finlandiya Büyükelçiliği ve Finlandiya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş Vize Başvuru Merkezleri ile Turizm/ Seyahat Acentelerine vize başvurusu yapabilirler.

 

Finlandiya vizesinden kimler muaftır?

Finlandiya’ya seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından Umuma Mahsus (bordo) pasaport sahipleri Finlandiya’ya seyahat etmek için Finlandiya Konsolosluğu’na, Finlandiya Büyükelçiliği’ne ve Finlandiya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş Vize Başvuru Merkezleri ile Turizm/Seyahat Acentelerine başvuruda bulunarak vize almalıdır. 

Hususi Pasaport (Yeşil) ve Diplomatik Pasaport (Siyah) ve Hizmet (Gri) Pasaportu hamili olanlar ise 6 ay içerisinde 90 günü aşmamak kaydıyla Finlandiya’ya vizesiz seyahat edebilmektedir. 

 

Finlandiya vizesi özellikleri

 Finlandiya Schengen Bölgesi’ne üye ülkeler arasında yer almaktadır. Bu nedenle bu ülkeye seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Finlandiya Konsolosluğu’na Schengen vizesi için başvuru yapmalıdır.   

Schengen vize başvurusu seyahat edilecek asıl ülkenin elçiliğine ya da konsolosluğuna yapılmalıdır. Bu nedenle, seyahate çıkacak kişi Schengen bölgesi içerisinde ilk olarak Finlandiya’yı ziyaret edecekse, Finlandiya Konsolosluğu’na, Finlandiya Büyükelçiliği’ne ya da Vize Başvuru Merkezleri ile Seyahat/Turizm Acentelerine vize başvurusunda bulunmalıdır.

 Aksi takdirde, ilk olarak ziyaret edilecek ülke hangisi ise, o ülkenin konsolosluğuna ya da büyükelçiliğine vize başvurusu yapılmalıdır.  

Schengen vizesi; Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovenya, Slovakya, İspanya, İsveç ve İsviçre’de geçerlidir.

 

Finlandiya Konsolosluğu vize başvurusu

Finlandiya’ya seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Finlandiya Konsolosluğu, Finlandiya Büyükelçiliği ve Vize Danışma Merkezleri ile Turizm/Seyahat Acentelerine vize başvurusunda bulunmalıdır.

Finlandiya Konsolosluğu kısa süreli seyahat amaçlı vize başvurularını (istisnai durumlar hariç) doğrudan kabul etmemektedir. Kısa süreli (Schengen) vizesi başvurusunda bulunacak kişiler Finlandiya Konsolosluğu’nun yetkilendirdiği Vize Başvuru Merkezleri ve Turizm/Seyahat Acenteleri aracılığıyla vize başvuruları yapılabilmektedir. 

Finlandiya vize başvurusu,  aracı kurumlara yapılmışsa dahi, başvuruların değerlendirilmesi ve onaylanması yetkisi Finlandiya Konsolosluğu’na aittir.

 

Biyometri (parmak izi) İşlemi

Biyometri (parmak izi tarama) işlemi olarak tanımlanan VIS ( Schengen Vize Bilgi Sistemi ) sistemi 25 Eylül 2014 tarihinden bu yana Türkiye'de bulunan Schengen ülkeleri büyükelçiliklerinde uygulanmaktadır.  Bu tarihten itibaren vizeye başvuru yapacak kişilerin parmak izi taraması yaptırmak için büyükelçiliklere gitmeleri gerekmektedir.

Kimlik sahteciliğinin önüne geçmek amacıyla yapılan biyometri işleminde, veriler parmak izi merkezlerinde tespit edilir.  Bu sebeple vize başvurusunda bulunan kişiler kendilerinden alınması mecburi olan biyometrik veri( 10 parmak izi) için işlem esnasında hazır bulunmak durumundadırlar.

Giderek yaygın hale gelen biyometri işlemi İtalya,  Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan gibi birçok ülkede kullanılmaktadır.

 

Kimler parmak izi vermez?

- 12 yaşın altındaki çocuklar şahsen başvuru yaptıkları takdirde biyometri işlemine tabi tutulmazlar.

- Siyasi liderler, aileleri ve beraberinde seyahat eden kişiler, uluslararası organizasyonlar tarafından resmi nedenlerle davet edildikleri seyahatler için parmak izi vermek zorunda değiller.    

- Krallar, hükümdarlar ve birinci derece yakınları üye ülkelerin hükümetleri veya uluslararası organizasyonların resmi bir sebeple davet ettikleri zamanlarda biyometri işleminden muaf tutulmaktadırlar.

-Fiziksel olarak parmak izi veremeyecek durumda olan kişiler,  engellerini tıbbi bir raporla desteklemek suretiyle biyometri işleminden muaf tutulmaktadırlar. Eğer parmak izi verilmesi önündeki engel geçiciyse, başvuru sahibi engelin ortadan kalkmasından sonra yapacağı ilk vize başvurusunda parmak izi vermelidir

 

Biyometri prosedürü

Biyometri işleminin sağlıklı yapılabilmesi için Finlandiya Konsolosluğu’na vize başvurusunda bulunan kişinin parmaklarında kesik, hasar ya da kına olmamalıdır. Parmak izi alma işlemi gizlilik çerçevesinde yapılmaktadır. Dijital bir parmak tarayıcıyla ellerde bulunan 10 parmağın izi alınır.     

 

Finlandiya vizesi başvurusunda dikkat edilecek hususlar

- Finlandiya Konsolosluğu vize başvurularını Pazartesi, Salı 10:00 ila 12:00 saatleri arasında kabul etmektedir.

- Finlandiya vize işlemlerinde kullanılacak pasaportlar 10 yıldan eski olmamalıdır.

- Finlandiya Konsolosluğu’na başvuruda bulunurken Finlandiya ve Türkiye resmi tatilleri (Paskalya, Şeker Bayramı, Kurban Bayramı, Noel, Yılbaşı / Yeni Yıl) nedeniyle işlem sürelerinin uzaması söz konusu olabileceğinden, başvurunun bu tarihlere denk gelip gelmediğine dikkat edilmelidir.

 - Vize başvurusunda kullanılacak seyahat belgesinde (pasaportta) vizenin belirtileceği en az iki boş sayfanızın olmaması durumunda, başvuru yapılmadan önce yeni bir pasaport alınmalıdır.

-Finlandiya Konsolosluğu gerekli gördüğü takdirde vize başvurusunda bulunan kişi ile ek görüşme talebinde bulunabilir 

-  Reşit olmayan (18 yaşından küçük) kişiler vize başvurularını anne ve baba tarafından veya yasal vasi ile birlikte ya da bu kişilerin iznini gösterir belge ile yapmalıdır. 

 

 




 

 

 

 

 

 

 

 

    Finlandiya Konsolosluğu resmi web sitesi değildir!